joi, 11 februarie 2016

Otto Von Bismarck

    Am decis să încep o ,,rubrică" nouă pe Gînduri+ cu diferite personalități care ar trebui să le știe practic fiecare.În această rubrică voi publica pe facebook cine este personalitatea după care voi plasa 3argumente despre aceasta și ulterior linkul pe blog în care va fi informație puțin mai amplă pentru cei care doresc să afle mai mult despre personalitatea dată.Sper mult să vă placă.Prima personalitate aleasă de mine este Otto von Bismarck.    
    Germania a devenit o națiune modernă și unificată sub conducerea "Cancelarului de Fier" Otto von Bismarck (1815-1898), care între 1862 și 1890 a condus în mod eficient în primul rând Prusia și apoi toată Germania.Un maestru strateg,care a inițiat războaiele decisive cu Danemarca, Austria și Franța pentru a uni 39 de state germane independente, sub conducerea prusacă. Deși a fost conservator, Bismarck a introdus reforme progresive incluzînd votul masculin și alte reforme pentru a aduce bunăstarea țării sale.El a manipulat rivalitățile europene pentru ca Germania să devină o putere mondială,astfel inițiind indirect cele două războaie mondiale.

  Primii Ani:

  A fost născut în Schönhausen  pe 1 aprilie 1815.Tatăl său a fost un iuncher, proprietar imobiliar și un fost ofițer în armata prusacă;iar mama era fiica unui oficial guvernamental de rang înalt din Berlin și primise o educație superioară.
    Deși liderul german Otto von Bismarck a purtat uniforma de general în public pentru o mare parte a vieții sale și a purtat cu succes trei războaie fiind cancelar, singurul lui serviciu militar înainte de evenimentele date a fost o scurtă perioadă într-o unitate de rezervă.
    Bismarck a studiat la Berlin și după universitate a luat o serie de posturi diplomatice minore înainte de a se retrage, la vârsta de 24 ani, pentru  a conduce moșiile familiei la Schönhausen după moartea mamei sale. În 1847 sa căsătorit și a fost trimis la Berlin, ca delegat al noului parlament prusac, unde a apărut ca o voce reacționară împotriva revoluției liberal,anti-autocratică din 1848.


 Cancelarul de fier:
   
    William I a devenit regele Prusiei în 1861 și un an mai târziu,Bismarck a fost numit prim-ministru.În 1864 Bismarck a început o serie de războaie care ar demonstra puterea  Prusiei în Europa. El a atacat Danemarca pentru a câștiga Schleswig-Holstein și doi ani mai târziu a provocat împăratul Franz-Josef I la începerea războiului austro-prusac din 1866, care sa încheiat într-o înfrângere rapidă pentru imperiu austriac. La acea vreme,Bismarck în mod înțelept a refuzat să perceapă o îndemnizație de război de la austrieci.
    Ulterior după războiul franco-prus a fost posibilă unificarea Germaniei din 1871.

Ultimii ani:

    William I a murit în 1888 și a fost înlocuit de fiul său Frederick III și apoi de nepotul său William al II-lea, ambii fiind dificil de controlat pentru Bismarck. În 1890 noul rege îl va da pe Bismarck afară.Bismarck moare după 4 ani, departe de orice activitate politică. Și-a petrecut ultimii ani scriindu-și „Amintirile”. Înainte de a muri, a fost cuprins oarecum de remușcări: „Am adus fericire unei mari națiuni, da, dar și nefericire pentru mulți! Fără mine n-ar fi avut loc trei mari războaie. Nu ar fi pierit 80000 de oameni, n-ar fi îndoliați tați, mame, surori. Acum o să dau scocoteala lui Dumnezeu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu